понедельник, 7 февраля 2011 г.

Облагаются ли выигрыши в государственные лотереи налогами?

В связи с принятием вступившего в силу 01 января 2011 г. нового Налогового Кодекса Украины может возникнуть вполне резонный вопрос - а как же быть с выигрышами в государственные лотереи? Ведь ранее операторами госудаственных лотерей Украины, в частности М.С.Л., публично заявлялось, что выигрыши в государственные лотереи не облагаются налогами, что только еще больше привлекало купить билетик на удачу. С самого детства у нас формировалось мнение, что если и играть в лотереи, то только в государственные, ведь там гарантированно получишь ту сумму, которую выиграл.

Наступивший новый год немного подкорректировал сутацию вступившим с силу измененным Налоговым Кодексом. И теперь игроки гадают на картах, как же быть с выигрышами в государственные лотереи. Форумы и сообщества интересует главный вопрос: "Платить или не платить?". А если платить - то сколько? Ведь теперь даже в правилах проведения государственных лотерей можно увидеть приписочку "Выигрыши облагаются налогами в соответствии с действующим законодательством".

Чтобы разобраться, что к чему, давайте и обратимся к действующему законодательству. Ниже я привожу разъяснения оператора государственных лотерей М.С.Л, опубликованное игроком на форуме:

З 01 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України. 
Відповідно до підпункту 164.2.8. пункту 164.2. статті 164 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді дивідендів, виграшів, призів, процентів (крім процентів, визначених у підпунктах 165.1.2. та 165.1.41., дивідендів, визначених у підпункті 165.1.18. пункту 165.1. статті 165 цього Кодексу, а також виграшів та призів у державну грошову лотерею в розмірах, передбачених у підпункті 165.1.46. пункту 165.1. статті 165 цього Кодексу). 
Відповідно до підпункту 165.1.46. пункту 165.1. статті 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума коштів, отриманих як виграш, приз у державну грошову лотерею в розмірі, що не перевищує 50 мінімальних заробітних плат, розмір якої встановлюється законом. 
У відповідності до пункту 167.1. статті 167 Податкового кодексу України ставка податку становить 15 відсотків бази оподаткування щодо доходів, одержаних (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 - 167.4 цієї статті), у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу у державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри. 
У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів, зазначених у абзаці першому цього пункту, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою, визначеною в абзаці першому цього пункту.

З метою роз’яснення вказаних вище норм чинного законодавства, ТОВ «М.С.Л.» звернулось до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. 
20 січня 2011 року Комітетом надані роз’яснення застосування норм чинного законодавства зі змісту яких вбачається наступне:
1. Оподаткування виграшу, сума якого перевищу 50 мінімальних заробітних плат (на сьогоднішній день ця сума складає 47050 грн.) здійснюється при виплаті гравцю такого виграшу. 
2. Оподаткуванню не підлягають доходи у вигляді виграшу, сума якого не перевищує 50 мінімальних заробітних плат (на сьогоднішній день ця сума складає 47050 грн.). Тобто, будь – який виграш, який не перевищує вказану вище суму не підлягає оподаткуванню при виплаті такого виграшу гравцю.
3. Платник податку, яким є особа, що отримує виграш, зобов’язана самостійно включити суму доходів, одержаних як виграш в лотерею, розмір якого не перевищує 50 мінімальних заробітних плат (на сьогоднішній день ця сума складає 47050 грн.) до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію до органів державної податкової служби з цього податку. 
4. Кожен виграш в повному обсязі, сума якого перевищує 50 мінімальних заробітних плат (на сьогоднішній день ця сума складає 47050 грн.) підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 17%, утримання та перерахування до бюджету якого здійснюється податковим агентом (оператором державних лотерей) при виплаті такого виграшу гравцю. 
5. Сума коштів виграшу, яку гравець у лотерею виграв до 01.01.2011 року, однак яка не сплачена гравцю оператором до 01.01.2011р., підлягає оподаткуванню при її виплаті за ставкою 17% (якщо така сума коштів виграшу перевищує 50 мінімальних заробітних плат (на сьогоднішній день ця сума складає 47050 грн.).

Таким образом, при выигрыше менее 50 минимальных заработных плат (на сегодня эта сумма составляет 47050 грн.) взамен на выигрышный билетик вы получите выигрыш в чистом виде - сколько и выиграли. А вот при более крупных выигрышах - оператор лотерей выплатит сумму выигрыша уже за вычетом налогов.

Так что, при очень крупных выигрышах 17% - ми нужно будет поделиться с государством, как бы обидно это не было... Но это ведь не повод, чтобы не играть? ;)

Удачи всем! И побольше выигрышей, которые все-таки не облагаются налогами - будем собирать миллион по частям :))


1 комментарий: